Tilitoimiston vaihtaminen

VAIHTAISINKO TILITOIMISTOA?

Miten se käytännössä tapahtuu?

Silloin tällöin yrittäjän mielessä saattaa käytä tilitoimiston vaihtaminen. Mutta milloin se kannattaa ja miten se tulisi tehdä? Ensiksikin kannattaa miettiä vastauksia seuraaviin kysymyksiin. Oletko tyytyväinen nykyiseen tilitoimistoosi? Onko tilitoimistoon helppo olla yhteydessä, asiat hoituvat mutkattomasti ja täsmällisesti? Saatko vastauksen esittämiisi kysymyksiisi? Koetko, että sinua kohdellaan asiakkaana? Jos vastasit kielteisesti yhteenkään edelläolevista kysymyksistä, niin yhteistyössä on parantamisen varaa. Silloin kannattaa asia ottaa tilitoimiston kanssa puheeksi. Usein jo asiasta keskustelu auttaa ja yhteistyö paranee. Ja sinun yrityksesi saa parhaan mahdollisen hyödyn omalle yrityksellesi. Joskus keskustelu ei kuitenkaan saa aikaan haluttua lopputulosta. Silloin seurauksena voi olla tilitoimiston vaihtaminen. Syitä tähän voi olla useita.  Milloin tilitoimistoa voi vaihtaa ja miten se tapahtuu käytännössä?

Millainen tilitoimisto vastaa tarpeitasi?

Mieti ensin, millainen tilitoimisto sopii parhaiten sinun yrityksellesi. Haluatko tilitoimistoltasi lähinnä tositteiden kirjausta ja viranomaisilmoitusten tekemistä vai syvempää apua yrityksesi talouden johtamiseen? Haluatko panostaa sähköiseen taloushallintoon vai toimitko perinteisellä tavalla? Etsi tilitoimistoja netistä ja keskustele tuttaviesi kanssa kokemuksista. Keskustele myös potentiaalisten tilitoimistojen kanssa ja löydät varmasti sellaisen, jonka kanssa tuntuu löytyvän yhteinen sävel. Joitain ajatuksia tilitoimiston valitsemisesta löytyy myös artikkelista Onko tilitoimiston koolla merkitystä?

Milloin tilitoimiston vaihtaminen onnistuu?

Tilitoimiston vaihtaminen onnistuu niin tilinpäätöksen yhteydessä kuin kesken tilikauttakin. Keskustele vaihtamisen ajankohdasta uuden tilitoimistosi kanssa. Ajankohtaan vaikuttavat esimerkiksi toiminnan laajuus ja tilitoimistoissa käytettävät järjestelmät.

Asiat vanhan tilitoimiston kanssa

Tarkista sopimuksestasi, kuinka pitkä irtisanomisaika sinulla on vanhaan tilitoimistoon, tavallisesti aika on 2-3kk. Irtisano sopimus sopimuksessa määritellyllä tavalla. Sovi tarvittavien asiakirjojen toimittamisesta uudelle tilitoimistolle. Useiden tilitoimistojen kanssa voit myös antaa valtuudet hoitaa tarvittavien tietojen siirto. On myös tärkeää sopia siirtymäkauden asioista, esimerkiksi siitä, kuka hoitaa ilmoitusvelvollisuudet ja mihin asti.

Tarvittavat tiedot uudelle tilitoimistolle

Kun uusi tilitoimisto aloittaa tilinpäätöksen jälkeen, se tarvitsee viimeisen tasekirjan kokonaisuudessaan sekä erittelyn taseen tileistä. Lisäksi tarvitaan tiedot viimeisestä veroilmoituksesta.

Kun tilitoimisto hyppää mukaan kesken tilikauden, sillä pitää olla käytettävissään tilikauden aikana jo tehdyt tapahtumat. Niinpä se tarvitsee kuluvan tilikauden päivä- ja pääkirjat sekä jo tehdyt tulokset ja taseet. Näin varmistetaan, että kirjanpito jatkuu moitteettomasti.

Tärkeää on myös, että annat uudelle toimistolle valtuudet hoitaa viranomaisilmoitukset. Tämä kannattaa tehdä heti, kun sopimus uuden toimiston kanssa on allekirjoitettu.

Yhteistyö uuden tilitoimiston kanssa

Uuden tilitoimiston kanssa kannattaa paneutua alussa työskentelyyn. Uudella tilitoimistolla voi alkuun olla enemmän kysymyksiä kuin aikaisemmalla, jo toimintaan vakiintuneella toimistolla. Tilitoimistot toimivat hieman eri tavoin, joten on kummallekin osapuolelle tärkeää, että alussa keskustellaan mieluummin liikaa kuin liian vähän.

Parhaimmillaan tilitoimisto ei vain hoida virallista ilmoitusvelvollisuutta, vaan on yrityksesi keskustelukumppani kaikissa talousasioissa. Hyödynnä heidän osaamistaan oman liiketoimintasi kehittämisessä.

Jos mielessäsi on tilitoimiston vaihtaminen ja haluat keskustella siitä tai muutoin taloushallintoon liittyvistä asioista meidän kanssamme, niin ota yhteyttä vaikkapa yhteydenottolomakkeen kautta. JABC on liiketoiminnan asiantuntijayritys, joka perehtyy jokaisen asiakkaan tarpeisiin yrityskohtaisesti. Meiltä saat niin lakisääteiset kirjanpitopalvelut kuin laajemmatkin yrityksen kehittämispalvelut. Keskustelemme mielellämme siitä, miten sinä saat keskityttyä omaan ydintoimintaasi, asiakkaisttesi kanssa toimimiseen. 

Posted in Artikkelit and tagged , .